Trader instellingen toegelicht
Hier gaan we het instellen van de trader uitgebreid bespreken.
Regelmatig ontvangen wij de vraag wat de ideale traderinstellingen zijn. In deze uitleg gaan we proberen jullie daar zo goed mogelijk in voor te lichten.
Om een trader te kunnen activeren moet je een koppeling met een exchange hebben geactiveerd. Let erop dat je trader alleen kan handelen met het euro tegoed op je exchange balans (bij Bitvavo heet dat ook echt “Tegoed” en bij Binance heet het “Spotsaldo”)
Nadat je de koppeling met de exchange hebt gemaakt ga je via het menu ‘instellingen’ naar het menu ‘traders’ toe. Daar kies je voor ‘toevoegen trader’.
Voor elke munt die je wil handelen moet je een aparte trader aanmaken. Een trader heeft zijn eigen specifieke instellingen. Je kunt meerdere traders met verschillende instellingen op één munt instellen als je dat wilt. Hoeveel traders kun je activeren is een veelgestelde vraag. Wij geven als richtlijn om per € 500,- investeringskapitaal maximaal 1 trader te activeren. Zet je meer traders aan, dat gaat dat ten koste van je totaalrendement. Ook is belangrijk welke munten je gaat handelen. Wij handelen in deze volgorde: Bitcoin, Cardano, Ethereum, Litecoin, en daarna maakt het niet zoveel meer uit. Dus als je investeringskapitaal € 500 of minder is, dan ga je met Bitcoin handelen. Is je investeringskapitaal 1.000,- dan ga je een tweede trader met Cardano activeren enz enz
Bij het toevoegen van de trader moet je een aantal instellingen ingeven. Wij gaan die instellingen nu doornemen: Nadat je de munt die je gaat handelen bij ‘markt’ hebt ingegeven is de volgende keuze die je moet maken de handelsstrategie. Je kunt op dit moment kiezen uit BitBrokerTrade strategie en Updownstrategie.
Wat is het verschil? Bitbrokertrade volgt een koerstrend en doet alleen een aankoop als de koerstrend omslaat van dalen naar stijgen en verkoopt alleen als de koerstrend omslaat van stijgen naar dalen. Dus je koopt op de laagste koers, en je verkoopt op het hoogste punt van de koers. Lijkt ideaal toch?! Maar er wordt gedurende de koersstijging niet bijgekocht. En er zijn gebruikers die dat wel willen. Dan kun je beter kiezen voor Updownstrategie. Die koopt om de 1,5% koersstijging en daling aan en verkoopt zodra je doelwinst is gehaald. Heb je veel geld (minimaal 1.000 euro) te investeren? Zet dan één trader op BBT strategie en de andere op Updownstrategie. Dan heb je het beste van twee werelden.
De volgende stap is je minimale winstpercentage. De trader gebruikt dit percentage om te beoordelen wanneer hij de transactie mag verkopen. Dit percentage moet dus hoog genoeg zijn om winst te maken. Geef je 5% in, dan zal de trader relatief weinig transacties doen. Immers, koersschommelingen van 5% zijn minder frequent. Geef je hier 1% in, dan profiteer je van een groter volume aan transacties en heb je misschien wel een beter totaalrendement. Hou er rekening mee dat bijna alle beurzen 0,25% aankoop en 0,25% verkoopkosten berekenen. Dus dat betekent dat je pas vanaf een rendementspercentage van 0,5% ook echt winst maakt.
Onze berekeningen op historische data (24 maanden historie en langer) geven aan dat tussen 1,5% en 1,8% het maximale netto rendement (= rekening houdend met transactiekosten) wordt gehaald. Let er dus op dat je hierbij rekening houdt met de handelskosten van 0,5% Dus als je 0,5% of minder ingeeft verlies je geld omdat je kosten hoger zijn dan je opbrengsten. De winst is namelijk bruto, daar gaan de handelskosten nog van af.
Vervolgens krijg je drie extra instellingen. Als je minder dan 2.000 euro te investeren hebt…. Vul deze dan niet in. De instellingen zullen dan niet in je voordeel werken. Heb je een groter investeringskapitaal, dan heeft het soms zin om deze instellingen te benutten.
De eerste is : Stop aankopen boven een bepaalde wisselkoers Dat betekent dat je niet wil dat er boven een bepaalde koers wordt gekocht. Hoe doe je dat: Je kijkt als voorbereiding naar de huidige koers en naar de historische koersontwikkeling van de betreffende crypto munt. Als JOUW verwachting is of jij hebt het gevoel dat de koers van bijv. Bitcoin boven een bepaald bedrag een eenmalige piek is, dan wil je niet dat de trader posities inkoopt mocht de koers naar dat niveau stijgen. Je geeft dan een koersplafond van 3% daaronder als koersplafond op. Als je rendement nu lager is ingesteld dan 3% zal de trader zijn laatste inkoop altijd nog verkopen bij zo'n piekkoers en heb je maximaal rendement. Dat is de theorie achter de plafondkoers.
De tweede instelling is Schakel gemiddeld aankoopbedrag in. Normaal gesproken koopt de trader 18% van je vrije eurosaldo als positie in. Heb je 1.000 euro, dan is zijn eerste aankoop dus 180 euro. Vind je die bedragen te hoog of te laag, dan kun je hier het gewenste bedrag ingeven wat de trader mag aankopen. Bijvoorbeeld € 200. De trader koopt dan altijd gelijke bedragen van 200 euro in. De minimum transactiegrootte is € 25,-.
Ook deze functie is weer voor als je een wat groter investeringskapitaal hebt. Je kunt het beste je investeringskapitaal delen door 15. Dat is de ideale verdeling. Bijvoorbeeld: je hebt 10.000 euro te investeren, dan stel je deze traderinstelling op 10.000/15 = 667 euro
De laatste instelling is schakel maximaal open trades in:
Je kunt per trader ingeven dat er een maximum aantal aankopen voor de desbetreffende munt gedaan mag worden. In combinatie met het gemiddelde aankoop bedrag kun je dus een precieze limiet zetten op hoeveel geld je per munt wilt investeren. Je kunt deze optie ook gebruiken om de trader opdracht te geven een munt ‘leeg’ te verkopen zonder nieuwe aankopen te doen door een nul in te vullen. De trader verkoopt dan nog wel, maar doet geen nieuwe aankopen meer.
In het kort: Zet per 500 euro investeringskapitaal niet meer dan 1 trader in. Als je meerdere munten gaat handelen zijn Bitcoin en Cardano de meest berouwbare, daarna volgen Litecoin en Ethereum. Je ideale winstpercentage is 1,8 % Zodra je de trader geactiveerd hebt, kan het tot een paar uur duren eerdat er een aankoop wordt gedaan. Dat heeft te maken met dat de trader wacht op de juiste koerstrend. Dus heb geduld en kijk na 24 uur wat je trader heeft gedaan en laat je aangenaam verrassen 😊
Last modified 2mo ago
Copy link